Ett mörkt freakshowlajv

Vision

Misär. Play to lose. Feta scener.

Med Familjen Bellissimo vill jag att ni deltagare ska få uppleva ett mustigt stycke saga där ett trettiotal udda karaktärer får spelas ut i all sin sköna vidunderlighet. Jag vill att ni ska uppnå känslan av att spendera livet i denna slutna, märkliga och råa kultur ska vara det bästa valet för era roller och att alternativet, livet utanför, ändå är så mycket värre.

Jag vill se mäktigt relationsspel, absurd syskonkärlek, grupptryck, värnlöshet och förlorad kontroll. Men också smäktande kärlek och tryggheten i ett starkt kollektiv som i alla situationer, på gott och ont, håller varandra om ryggen mot yttervärldens påverkan. 

Familjen Bellissimo kommer troligtvis innehålla spel på utseende, pennalism, pedofili, sexuella övergrepp, rasism, funkofobi, incest samt psykiskt och fysiskt våld. Detta är rollernas etik och moral inte spelarnas. 

Tänk rätt och lajva fel. 

Med detta menar jag att vi måste få lov att lajva känsliga, svåra och tabubelagda ämnen och att detta medvetandegör oss själva.  Lajvet är inte en maskerad eller en halloweenfest. Tänk dov svärta och “less is more” vad gäller mask och kostym. Älska eller hata ditt freak men förlöjliga den inte. 

Fiktion

Familjen Bellissimo handlar om ett följe med freaks, cirkusartister och annan personal som i ett tidigt 1900-tal turnerar genom Sverige. Nu har dom slagit sig ner i Malmö, tältet är rest och sminket är på. 

Välkomna till Sveriges bästa freakshow, familjen Bellisimo! 

Malmö 

För en vecka sedan då sällskapet var i Västervik vaknade herr Jensen och upptäckte att hans dotter Elvira med det långa mörka håret var försvunnen. Hon hade under några veckors tid uppvaktats av en stilig mustaschprydd ung man vid namn Sixten. Sixten hade följt cirkusens färd genom Sverige och uppvaktat Elvira efter varje show. Men efter den hemska morgonen då Elvira inte låg i sin säng har inte heller Sixten synts till. Inte ett spår, inte ett tecken på liv. Bellissimos vackra lindansanserska var borta.

Sedan Västervik har det gått sämre och sämre för Bellissimo. Scenuppträdanden blir dåliga. Småstjärnorna sjunger falskt, Satan fumlar med knivarna och ingen stannar efter showen och betalar mer för de ekivoka extranumrena. Ingen vill bli fotograferad med Vildmannen och publikantalet sjunker stadigt. 

I förrgår under uppträdet i Karlskrona löpte Lejontämjarens lejon amok och började gå till attack mot publiken. Herkuleskvinnan lyckades övermanna djuret och dödade det; hennes skador vårdas nu av följets egen läkare, Ormtjusaren. 

Jätten bröt igår en bondes arm i Kristianstad. Bonden fördes bort av sina vänner under höga vrål om att “Hämnas på de jävla missfostren!”. 

Albinofamiljen har tillkännagivit och fått godkänt av Skäggiga damen att familjen efter showerna i Malmö kommer att ge sig av från Bellissimo, för att återvända hem.

Freaks

Bellissimos repertoar består främst av att publiken får bevittna olika typer av freaks. Freak i denna fiktionen består av individer som på ett eller annat sätt sticker ut från resten av samhället. Vissa ser annorlunda ut, medan andra inte agerar eller uppträder enligt normen. Några på cirkusen har funnit en fristad för sitt inre freak, den som kanske inte syns på utsidan. 

Här finns också andra personer och artister som av olika anledningar är en del av freakshowfamiljen.  Du behöver varken fysiskt se ut som din roll eller kunna det din roll kan, detta kommer lajvas fram. 

Tidsanda och stil

Miljö och stil är satt till tidigt nittonhundratal i Sverige. Kläder och utseende kan pendla mellan 1900-1950. Tänk hellre estetiskt framför realistiskt kring årtalen. 

I vår del av världen råder efterkrigstid och ekonomin går framåt. Människor arbetar i fabriker och med jordbruk, de gifter sig och föder barn. Folk delas upp i bättre och sämre klasser, vissa är riktigt rika ännu fler är riktigt fattiga.

Avvikande människor behandlas med skam, ska botas eller spärras in på institut.  De som kan följer mallen för den normala lyckade medborgaren. Den som då och då betalar för att titta på, skrämmas av och skratta åt freaks, för att sedan tacka sin lyckliga stjärna över att inte vara en av dem. 

Kultur

Normerna kring kön, sexualitet och familjeliv inom Bellissimo ser ut som i det övriga samhället under det tidiga 1900-talet.  Du kommer med all säkerhet att få glåpord för ditt sätt att se ut och ditt sätt att leva från andra i följet. Men då ni alla redan befinner er på samhällets botten, vad har då freaks att förlora på att leva som de vill?

Du förväntas inte göra dig mindre eller sämre än du är, i er bransch måste du hävda dig och stolt visa upp det som gör just dig unik. Ingen betalar för att se en medelmåtta. 

I sällskapet är det vanligt att kalla varandra för fula tillmälen, kasta skällsord och kommentera varandra nedsättande för kön, utseende eller uppförande. Detta är den gängse jargongen och tolereras inom gruppen.  Kanske är det ett sätt att behandla sitt eget utanförskap och hävda sig inom gruppen. Eller som en hård men hjärtlig påminnelse om att de alla är udda, annorlunda och oälskade utanför cirkusen, men här ändå accepteras för vem de är. 

Måltider äts gemensamt i det stora tältet när vällingklockan ringer. Den genomsnittliga lönen är tre spänn i veckan för en vuxen. För detta kan du fylla tanken på din bil, köpa en klänning, två flaskor fin sprit, eller en resa med tåg Malmö-Stockholm. 

Det finns regler och tabun inom familjen. Brott mot dessa löses internt, då ingen vill ha med polisen eller ordningsmakten att göra på några villkor.  Om någon bryter mot Bellissimos regler kommer gruppen tillrättavisa den skyldiga genom en gemensam bestraffning som gruppens informella ledare Skäggiga damen och hennes två närmsta kvinnor beslutar om. 

Tabun

Du har inte ihjäl något freak, någon artist eller cirkusarbetare. 

Du får inte förhindra något freak eller artist från att uppträda. Att på ett psykiskt eller fysiskt sätt hindra en artist från att kunna genomföra sin show skadar hela cirkusen, dess rykte och dess ekonomi. Detta gäller också eventuella djur, föremål eller redskap som används i föreställningen. 

Du stjäl inte från andra i följet. En tar inte material, lös egendom och dylikt från varandra, men framförallt rör du inte andras pengar. Många riskerar sina liv i sina uppträden och pengarna är den yttersta belöningen för detta risktagande.

Du sköter dig själv och dina åtaganden. 

Du avviker inte från cirkusen utan att detta är planerat i mycket god tid, förankrat och accepterat av Skäggiga damen och resten av följet. Att oplanerat avvika skadar hela cirkusen, dess rykte och dess ekonomi.

Roller

Rollerna kommer vara skapade med en del färdiga relationer men det står er självklart fritt att skapa ytterligare band till de andra rollerna. Kortare presentationer kring det resten av följet vet om era roller kommer ni att få göra i den slutna facebookgruppen. Vissa av rollerna har redan blivit tillsatta under skapelsens gång. Spelarens namn står då i anslutning till rollen. 

Kön

Det står dig fritt att välja vilken roll du önskar spela på Familjen Bellissimo. Jag har skrivit  elva roller tänkta som män, tolv tänkta som kvinnor och elva stycken som jag inte könat. I rolltexterna nedan kan jag för enkelhetens skull ändå ha använt ett pronomen. Detta behöver inte stämma med hur rollen senare gestaltas. Självklart får du namnge din roll sedan du fått den.  

Grupper och kort rollbeskrivning

Rollerna bor tillsammans i familjer eller grupper i cirkusvagn respektive paviljong. Här följer en kort beskrivning av grupper och boende samt en kort rollbeskrivning. I sängar som är 140 cm eller bredare räknas det med att ni sover två och två.

Tekniker

För spelkontroll och säkerhet

Bellissimo kommer att använda sig av olika tekniker för att kontrollera spel och skapa säkerhet.
Dessa beskrivs nedan men i grund och botten är det du som spelare på lajvet som ansvarar för dig själv och dina medspelare vad gäller att nyttja dessa tekniker på ett klokt och ansvarstagande sätt.

Praktiskt

Vid frågor tveka inte att kontakta mig via mail info@lajvet.se, facebook eller mobil.

Arrangör och kontakt:
Caroline Sjövall
mail info@lajvet.se
tel 0739-476030.

Var

Grand Circus Hotel, Södra Bulltoftavägen 51, Malmö, Skåne.

www.grandcircushotel.com

Parkering finns på området. 

Från Malmö C går stadsbuss 4 mot Segevång eller Bernstorp, hoppa av på hållplats Kirsebergs kyrka. Därifrån är det ca 4 minuters promenad till området. Biljetter köps i Skånetrafikens app.

När

Fredag 28/4 till söndag 30/4 2023

Ankomst till området från kl 14 på fredag för icke organiserat umgänge och häng.

Kom i tid så att ni har hunnit äta något och installera er i era vagnar innan kl 18. (Måltid fredag ingår inte i lajvet.)

Kl 18 är det dags för samling och workshop.

Ni kommer efter samlingen få ca en timme för smink och ombyte. (Är det för lite tid med en timme, går det bra att byta om redan innan samlingen.)

Spelstart kl 21.00

Spelstopp söndag ca kl 9. Därefter hjälps vi åt att ställa i ordning tält, område och vagnar, mingel och hemgång. Vagnarna ska vara tomma och utcheckade senast kl 12.

Vi har tillgång till det stora cirkustältet på området fram till kl 15 för icke organiserat umgänge och eftersnack för den som vill. 

Åldersgräns

Du måste vara fyllda 18 år för att delta på Familjen Bellissimo. Spädbarn och djur är inte välkomna på Familjen Bellissimo. 

Kostnad

Att delta på lajvet Familjen Bellissimo kostar 2000 kr per deltagare. 

I detta pris ingår: 

-Övernattning fredag-söndag. 

-Måltider och tilltugg från fredag natt till och med söndag frukost. 

-En roll med vissa förskrivna relationer och intriger. 

-En möjlighet till ett unikt lajv och en fet upplevelse. 

Information kring betalning fås efter godkänd anmälan. Inga inbetalade avgifter betalas tillbaka vid deltagarens förhinder att delta. Skulle något inträffa som gör att lajvet måste ställas in efter den 14/4 kommer inga avgifter att återbetalas på grund av omkostnader för mat och lokal.

Mat

Ni kommer att serveras lättare mat på fredag natt efter spelstart. Frukost, lunch, fika, kvällsmat och nattmat under lördagen samt frukost söndag ingår. Ta med egen tallrik, glas, kopp och bestick. Meddela födoämnesallergier vid anmälan. Maten kommer från denna catering: https://valfarden.nu/

Det kommer att finnas kaffe, te och frukt/snacks att tillgå i köket under lajvets gång. Alkohol är tillåtet att ta med på lajvet. Håll den gärna tidstypisk och drick med måtta, spela hellre för full än bli för full. 

Använd dig gärna av alkoholfria alternativ, det är du som dricker som bestämmer dryckens alkoholprocent. Bjuder du på dryck med alkohol så gör det tydligt för mottagaren att det rör sig om riktig alkohol.

Glöm inte att dricka vatten under lajvets gång för att undvika uttorkning!

Boende

Alla spelare får en cirkusvagn att sova i, utom dom som spelar arbetarna som sover i en paviljong. Ni kommer att sova på sängar och madrasser. Mer detaljer finns att läsa under Roller.

I sängar som är över 140 cm räknas det med att ni sover två och två. Se under rubriken Roller.

Ta med er egna lakan att dra över de befintliga täckena och kuddarna. Inga sovsäckar.

Vagnarna finns att beskåda på www.grandcircushotel.com 

Gemensamma toaletter, dusch och kök finns i mitten av området. Ta gärna med er tyger och annat att dekorera era vagnar med men glöm inte att ta med det hem igen.

Var rädd om inredningen, använd inte levande ljus eller rökelser. Det stora cirkustältet är där följet samlas, äter tillsammans, repeterar dagtid och uppträder inför publik på kvällarna.

På området finns också en bod som används som hotellets reception, här kan off-tillhörigheter förvaras under lajvet. 

Hygien

Mitt på området finns en byggnad med toaletter och dusch med varmvatten.

Sömn

Lajvet kommer inte ha något speluppehåll nattetid och ostörd sömn garanteras inte.

Händelseförlopp och tider

Fredag

18:00 Samling och workshop.

21:00 Spelstart. Hela Bellissimos följe står i stora cirkustältet och har tagit emot applådtack av en mycket liten publik.    

22:00 Gemensam nattmat.

Lördag

9:00 Gemensam frukost. 

13:00 Gemensam lunch.

16:00 Fika.

18:00 Gemensam kvällsmat.

20:00 Show!

23:00 Gemensam nattmat.

Söndag

9:00 Frukost och spelslut.

Vid spelstart och spelslut ska alla deltagare närvara i stora tältet. 

Ingen verklig publik kommer närvara vid något showtillfälle, mer information om detta under samlingen. 

Döden

Inga roller dör eller lämnar cirkusen i spelet om detta inte är förankrat hos arrangören.

Packning och förberedelser

-Kläder din roll bär då den inte uppträder.

-Kläder din roll bär om den uppträder.

-Lakan, handduk och hygienartiklar och mediciner.

-Egen tallrik, glas, kopp och bestick

-Dekorationer till rollens bostad/vagn efter eget önskemål. 

-Eventuella attribut eller personliga tillhörigheter som rollen använder i sin vardag eller då hen uppträder. 

-Eventuell musik. Vid scenen kommer en dold bluetooth-högtalare finnas, denna får du på ett smidigt sätt casta din musik till om du eller din grupp vill repetera ert uppträdande till musik under lajvet. Vill du spela musik i din vagn får du lösa detta på eget sätt. 

-Du kommer behöva göra vissa förberedelser innan lajvet. I vissa fall enskilt och i vissa fall tillsammans med dina medspelare. Om detta står det i den korta informationstext som beskriver rollerna, se under rubriken Roller

Off-tillhörigheter kan förvaras i intilliggande byggnad eller i väskor märkta med OFF.  Allt som tas in på området och i vagnarna räknas som spelbar rekvisita. 

Språk

Familjen Bellissimo är öppet för alla typer av språk men all kommunikation innan lajvet är på svenska. Har du som spelare annat modersmål än svenska så har din roll annat modersmål än svenska och det spelas på det. 

Anpassningar till andra språk kommer inte ske på annat sätt än att de spelare som anser att deras roller hanterar andra språk har valet att göra det om inget annat står skrivet i rollen. 

Allmänhet

Det kommer att passera icke-lajvare på vägen bredvid området p g a bostäder i närheten. Om vi har otur kan de också komma in på området, trots information och avspärrningar. Möter du någon som inte tillhör lajvet på området så be hen avlägsna sig, eller kontakta lajvarrangör/någon medhjälpare. 

Polisen och grannar kommer vara informerade om att lajv pågår, men håll ändå uppseendeväckande scener inomhus. 

Tillgänglighet, off-game och övriga förutsättningar

-Lajvområdet är inte rullstolsanpassat. 

-Du förutsätts ta hand om ditt eget mående under lajvets gång. 

-Lajvet pågår dygnet runt och ensamhet eller avskildhet kan inte garanteras. 

-Lajvet är fritt från narkotika. 

-Rökning sker utomhus och fimpar slängs inte i naturen. 

-Alkohol är tillåtet, se under rubriken Mat

-Efter inbetald avgift läggs du till i en sluten grupp på facebook där sedan övrig kommunikation kommer att ske. Har du inte tillgång till facebook får du på egen hand ordna så att den information som ges där kommer dig till handa. 

Speciellt tack till

Joakim Sjövall för hemsida. 

Gunnar Söderberg för dramaturgi.

Cecilia Dolk för relationskarta.  

Malte Rohlin, Clara Linderland, Jon Näsman, Peter Ahlqvist, Anna Andersson, Kim Bjurström, Maria Rodén, Cecilia Redner, Viktor Malmberg och många fler för bollplank och ändlösa fb-trådar och chatt med inspiration och pepp. 

Niklas Diesefalk för foto, inspiration och musik.

Loella Mårtensson för foto från Bastard, inspiration och musik. 

Alina Olestad, Ebba Disefalk Bohström, Jeppe Bergmann Hamming för foton till hemsidan.

Fia Idegård och Elli Garperian för korrekturläsning av texter. 

Simon Erlandsson för utlåning av mynt.


Anmälan

Innan du anmäler dig vill jag att du läser igenom hela hemsidan och funderar över om detta är ett lajv för dig. Om du har frågor på något av det som står skrivet ber jag dig kontakta mig innan anmälan via de kontaktuppgifter du finner under Praktiskt

Anmälan är öppen tills deltagarantalet är fullt. Reservlista upprättas vid behov och anmälda meddelas i turordning vid avhopp. Efter godkänd anmälan kommer du att få ett mail med förslag på roll samt uppgifter kring inbetalning av deltagaravgiften. 

Rollförslaget kommer ges utifrån spelarens egna önskemål, arrangörens casting samt rolltillgång. 

Om inte deltagaravgiften på 2000kr är inbetald inom utsatt tid, erbjuds annan spelare rollen. Efter inbetald avgift läggs du till i en sluten grupp på facebook där sedan övrig kommunikation kommer att ske. Har du inte tillgång till facebook får du på egen hand ordna så att den information som ges där kommer dig till handa. 

Arrangören har rätten att tacka nej till deltagare. 

Arrangören förbehåller sig också rätten att av trygghetsskäl, utan vidare diskussion neka redan anmäld deltagare en plats på lajvet. Eventuell inbetald anmälningsavgift återbetalas då i sin helhet.

Anmälan sker i nedanstående formulär